2011. augusztus 14., vasárnap

Ünnepnap - Ceruzatartó iskolakezdésre Lencsi Művektől

Lencsi Művek. Mondhatnám úgy is, hogy a babalabda szakértő. Én legalábbis a babalabdái kapcsán ismertem meg Őt, visszajáró olvasó lettem. Cukik az elefántok, a cicás csörgők, a házikós kulcstartók,  a keresztszemes babaköszöntők és a nyulacskák is... :)

Lencsi a vendégségbe egy ceruzatartó leírásával érkezett.





Ceruzatartó iskolakezdésre Lencsi Művektől

Mivel lassan itt a szeptember és a kis lurkóknak megint nehéz lesz az iskolatáska, itt az ideje feldobni az íróasztalukat (vagy akár a sajátunkat). Itt előtörhet belőlünk a környezettudatosság és újrahasznosíthatjuk a konyhában lévő konzerves dobozokat, vagy akinél kisgyerek van, annál az instant teás dobozokat. Ebbe a kategóriába tartozom én is, tehát:

Keresek két egymáshoz passzoló anyagot, esetleg valami újrahasznosításra váró régi farmert, amibe úgysem fogy bele az ember (a legjobb, ha rugalmas). Közben a dobozokat széltében, hosszában megmérem egy centivel:
Nálam az eredmény 24cm széles x 15cm magas. A 15centiből levonok 3centit.
Így kapok egy 24x12-es felületet, amihez adok 1-1 centi varrásráhagyást. Tehát ki kell szabni egy 25cm x 13cm-es darabot, mondjuk a pöttyös anyagból. A tetejét a farmer anyagból gondoltam. Mérete: 24cm x (a maradék 3cm + 2cm, hogy legyen mit visszatűrni a végén) 5cm lesz. Itt is kell 1-1cm varrásráhagyás, tehát 25cm x 6cm-es anyagot kell kiszabni a farmerből:


Színt-színre fordítva összevarrom:



Utána kihajtom. A farmer lesz az erősebb és nem is hajtogatom át a másik oldalra, hanem a pöttyös mögött hagyom és úgy vasalom le a színén. Ezután cikk-cakk öltéssel levarrom a színén. A pöttyös anyag alján felhajtok fél centit és azt is cikk-cakk-al varrom le. A tetején a farmert nem hajtom vissza, hanem csak simán megerősítem cikk-cakk varrással, hogy ne bomlódjon fel a későbbiekben:


Összefordítom és levarrom:


Ezután már csak fel kell öltöztetni a dobozunkat. Miután ráhúztam az új ruháját a tetején visszatűröm a lelógó anyagot. Ez azért is hasznos, mert ha esetleg elszabtuk valahol a méretet, akkor itt lehet korrigálni:

Lehet tovább díszíteni szalaggal, vagy akár gombbal:

De akár címkével is:
Patchwork ceruzatartó, újrahasznosított

Vagy maradhat sima is:

Patchwork ceruzatartó, újrahasznosított

Remélem kedvet kaptatok hozzá?!:)

2 megjegyzés:

  1. Szia, jó lett a ceruzatartód huzata! A gombok is ötletesek a pöttyös anyag miatt. Szeretném megköszönni, hogy kitetted a blogszülinapomat az oldalsávodba!

    VálaszTörlés
  2. Szia Maminti! A ceruzatartót nem én készítettem, hanem Lencsi. Látogass el hozzá is! Érdemes! :)

    VálaszTörlés