2011. június 5., vasárnap

Ünnepnap - Kankaleenia levendulás zsákjai

Ünnepnap Napos patchwork blogján
Újra eltelt két hét, így ismét vendéget köszönthetek! Kankaleenia blogját már régebb óta olvasom, gyönyörűek az alkotásai. Nagyon jó érzékkel illeszti össze az apró részleteket.


Kankaleenia levendulás zsákjai

Györgyihez hasonlóan most én is egy levendulazsákocska varrását szeretném megmutatni, azt, hogy az enyém hogyan készül. Talán kicsit sok így most már a levendulazsákokból, de szerintem ezekből az illatos csomagocskákból sosem elég (nem mellesleg ez az egyik új szenvedélyem). Több okból is nagyszerűnek találom, egyrészt kitűnő dolog arra, hogyan hasznosítsuk a kisebb anyag darabjainkat, az olyanokat, amiket sajnálunk kidobni, mert olyan szépek, másrészt pedig otthonunkhoz illő csinos formában élvezhetjük a lakásban a levendula csodás illatát...

Első lépésként kiszabom a zsákokat. Én abszolút sablon nélkül tetszőleges méretekben szoktam elkészíteni. Mikor hogy adja ki az anyag, vagy ha egy forma és méret megtetszik, akkor ahhoz igazodva abból a méretből készítek többet is esetleg.


Ezután beszegem a felső részét (elég csak szimplán, hisz a végén még összevarrom a száját), felvarrom a csipkét a nyakára. Ha a felső része megvan, összevarrom az oldalait is körben.


Kifordítva mindjárt mutatósabb:


Ha nagyon gyűrött a textil, akkor kivasalom a zsákocskákat:


Ezután jöhet a tömés. Én vatelinnel keverve szoktam megtölteni levendulavirággal, de lehet csak levendulával, akkor még illatosabb. Azért szeretek vatelint is tenni a zsákokba, mert olyan jó kis formájuk lesz tőle. Ha a töméssel megvagyunk jön az igazán élvezetes rész, legalább is én ezt szeretem a legjobban, mert ekkor kap végleges formát a zsákocska: miután összekötöttem a nyakánál feldíszítem. Én szoktam gyöngyöket tenni az alsó sarkaiba, a nyaka köré és kis függőket akasztok rá vagy készült már selyemrózsás változat is, csak a képzeletünk szab határt:


Végezetül bevarrom a felső száját úgy, hogy egy szaténszalagot is belevarrok középre, ami akasztóként szolgál, és készen is van a zsákocskánk.

Kankalin levendulás zsákjai

Remélem tetszett Nektek és lesz kedvetek otthon is elkészíteni. :-)

9 megjegyzés:

  1. nagyon hálás vagyok a leírásért :) nem fogod elhinni de most úgy ültem ide a géphez, hogy leírást keresek ééééés tessék :)))
    tényleg köszönöm!
    Viszont ha nem bánod kérdeznék!
    Ha pl DM-ben vagy gyógynövény boltban veszek szárított levendulát azzal is megtölthetem? Engem a tömési folyamat érdekel igazán. Hogy kevered bele a tömőanyagba? Beleteszed és a közepébe töltesz levendulát? Tudom, hogy idiótául hangzik a kérdésem és másnak ez nem gond de én még soha nem csináltam ilyet :(( Aztán kérdésem még, hogy nem rohad bele? Mennyi az arány? Én döntöm el? Olyat is hallottam, hogy levendula helyett levendula olajat csepegtetnek a tömőanyagra. Tudsz róla valamit?
    Kérlek ne haragudj, hogy rád ömlesztettem így magam.
    Köszönöm!
    Katha

    VálaszTörlés
  2. Húha, jó sok kérdésed van :)
    Kankalint megkérem majd, hogy válaszoljon neked!

    VálaszTörlés
  3. szuper vagy, hálás köszönetem, nagyon várom :)

    VálaszTörlés
  4. Itt vagyok! Ha szárított levendulát teszel bele, akkor az nem rohad bele, akkor rohadna, ha frissen szedettel töltenéd a zsákot. Én úgy szoktam tölteni, hogy egy kis vatelin, egy kis levendula, és így tovább, rétegezve. De ez teljesen Rád van bízva, ahogy érzed! :-) Az, hogy mennyi levendulát teszel bele is tetszőleges, de azért nem árt ha megy bele rendesen. Én DM-ben még nem vettem levendulát, mert nekünk nyílik a kertben, de biztosan az is jó. Olajcseppentős variációval még nem próbálkoztam, de sztem tuti nem olyan tartós, mint az igazi, mert ezt a fajtát ha enyhül az illata és kicsit átnyomkodod a zsákot, már újra illatozik! Az olaj meg egy idő után elillan és kész, kifújt. Egyébként most már kezd nyílni a levendula, nemsokára piacokon is árulják majd gondolom csokrokba kötve...

    Kérdezz nyugodtan, remélem válaszoltam minden kérdésedre, és örülök, hogy kedvet kaptál a zsákvarráshoz! :-)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép! Kankalin válaszára én is kíváncsi vagyok:)

    VálaszTörlés
  6. hú szuper vagy, nagyon szépen köszönöm!!! mutatom, hogy mire is jutottam :))
    ezer köszönet!!
    Kata

    VálaszTörlés
  7. Katha, hol is mutatod? A blogodon nem látom. Vagy hol keressem?

    VálaszTörlés
  8. a blogomon de még nincs kész :))
    szólok, ha elkészültem :)

    VálaszTörlés