2011. május 30., hétfő

Babatakaró unokaöcsinek

Múlt héten mutattam, hogy is kezdődött... most akkor lássuk, hogy is végződött. :)

Kicsit sajnálom, hogy nem fényképeztem le a kiindulási anyagokat, vicces lett volna az "Ilyen volt- ilyen lett" képeket egymás mellé tenni. A macis anyagot ugyanis egy turkálóban találtam pizsamaként, a kék apró pöttyös és virágosra pedig egy hálóing formájában találtam ugyanott.

Patchwork babatakaró kisfiúnak

Eredetileg minden macis négyzet köré dupla keretet terveztem, de amikor egykeretes formában kiraktam egymás mellé őket, a méret így is elegendőnek nézett ki.


Szóval inkább összevarrtam őket, és a pizsama nadrágjából kapott egy keretet is.


Aztán jött a szendvicselés, amihez most először kipróbáltam Sharon Schamber módszerét.
 
 
Hát, nekem elsőre nem igazán sikerült, a tűzés után így is puklis maradt itt-ott, az az igazság, hogy először kicsit elszomorodtam miatta. Ha van valakinek jól bevált technikája a szendvicselésre és tűzésre, amivel el lehet kerülni azt, hogy a végeredmény puklis legyen, nagyon érdekelne!!! Vagy lehet, hogy csak a vékonyabb flízt kellene használnom?

Végül már csak a szegély felvarrása volt hátra, az elejére géppel, a hátoldalra kézzel varrtam. Ilyen lett a végeredmény:
Patchwork babatakaró kisfiúnak
Remélem Marci szívesen használja majd :)

2011. május 28., szombat

Így kezdődött...

... és hogy hogy végződött, azt csak jövő héten mutathatom meg. Addig nagyon titkos :)

2011. május 26., csütörtök

Párna katedrális ablakkal

Az alap blokkot legalább egy éve varrtuk még a budaörsi közös varráson, s azóta ott hevert a félig kész munkáim dobozában. Aztán decemberben Kinga járt nálunk, és amikor észrevette, nagyon megdicsérte. Innentől engem is újra foglalkoztatni kezdett a gondolat, hogy be kéne fejezni, annál azért csak-csak szebb, hogy egy dobozban bujkáljon évekig. De mivel a kis virágos anyaggal nem túl könnyű dolgozni, nehezen vettem rá magam, hogy nekiálljak. A virágos egy szoknya volt korábban, rugalmas, nyúlós anyag, elég messze van a pamuttól.

A végső lökést végül Bogi adta az egyik közös varráson. Azt tanultam tőle, hogy az ilyen anyagok hátuljára érdemes ragasztós közbélést vasalni, és máris megszelídülnek. Kipróbáltam. És tényleg! :)

Patchwork párna katedrális ablak mintával

2011. május 24., kedd

Babalabda másképp

Annyi helyen láttam már, de sokáig nem tudtam, hogy hogy készül. Aztán egyszer csak szembejött a megoldás, rátaláltam egy tutorialra, amit persze most, hogy újra keresem, nem találok... Mindenesetre nem saját kútfőből álltam neki :)

babalabda

Megmondom őszintén, hogy az ötszöges babalabda nekem jobban tetszik, azt hiszem abból fog még ajándékba készülni néhány.

2011. május 22., vasárnap

Ünnepnap - Levendulapárnácskák Györgyitől

Újra ünnepelünk!

Ma Györgyi jött el hozzám vendégségbe, és gyönyörű levendulapárnácskákat hozott. Látogassatok el hozzá blogjára is, s még több hasznos ötletet leshettek el tőle! Pl. nemrég írt leírást a térbeli szélforgó blokkok elkészítéséről, nekem nagyon tetszik.

Ja, és most épp játékot is hirdetett, május 31-ig jelentkezhettek nála :)



Levendulapárnácskák Györgyitől

Lassan beköszönt a nyár és vele a levendulaszezon. A házunk előtti napsütötte kiskertben már szépen zöldell és bimbózik ez a csodaszép és finoman illatozó növény. Anyák napjára a nagymamáimnak a szekrénybe, fogasra akasztható zsákocskát készítettem a tavalyi „termés” felhasználásával. Ennek az elkészítését szeretném most megosztani veletek, hátha kedvet kaptok hozzá :O)

Levendula párnácskák

Első lépésként végy egy 20.5cmx10cm-es foto kartont rajzolj rá egy tetszőleges „ablakot” és egy hegyes ollóval vágd ki. Én szívecskét választottam. Ragassz a hátuljára ugyanekkora darab flízt és vágd ki az ablakocskát újra.


Ezután akkora anyagdarabot vágunk ki, ami a kartonunknál minden oldalon 1 cm–el hosszabb (az én esetemben ez 12x22,5cm).

Most szükség lesz egy jó minőségű ragasztó stiftre és néhány gemkapocsra. A karton szélét beragasztózva a kiválasztott anyagunkat felfeszítjük a kartonalapra. A ragasztó száradásáig a gemkapcsokkal rögzítjük.


Óvatosan kivágjuk az anyagból is a szívecskét 0,5 cm-es ráhagyással. Az íveket szépen bevagdossuk majdnem a szélekig, aztán ezt is ragasztóval és gemkapcsokkal rögzítjük amíg megszárad.


Most kezdődik az érdekes része, de a nehezével már megvagyunk :O) Olyan anyagdarabkát keresünk, ami színében jól harmonizál az alapvászonnal és teljes egészében betakarja az előbb elkészített ablakot. A gemkapcsokat eltávolítva beragasztózzuk a levendulás zsákocskánk teljes belső felületét, majd a kiválasztott anyagdarabkát az ablakocskára illesztjük (színével lefelé) Erre kerül egy kis darabka flíz és egy kiskanálnyi levendula. (A flíz azért szükséges, hogy az ablakocskánk kidudorodó felület ne legyen göcsörtös a levenduladarabkáktól és egyben a helyén is tartja ezt az illatozó halmot.) A felső sarokra egy darab (kb.5 cm) félbehajtott szaténszalagot teszünk. Ha minden a helyére került óvatosan összecsukjuk a könyvecskét.


Ezután már csak a végleges rögzítés van hátra. Erős tűt teszünk a varrógépbe és a széleihez közel körbevarrjuk a „zsákocskánkat”.

A biztonság kedvéért az ablakocskát is körbevarrjuk ha lehet, valamilyen díszítő öltéssel.

Levendulapárnácska

El is készült a mai projekt. Remélem tetszik és ha már virágba borult a levendula szívesen elkészítitek Ti is! Ha netán vendégségbe mentek, kedves és hasznos ajándék lehet.

Legyen szép és kreatív napotok!

Szeretettel: Györgyi

2011. május 20., péntek

Napkalapos Zsuzsik

Még karácsonyi ajándéknak készültek egyszer. Hárman, mert három testvér kapta. Nem nehéz kitalálni, hogy két kislány és egy kisfiú :) Azóta találtam még nagyon aranyos napkalapos Zsuzsi mintákat, biztos, hogy fogok még varrni velük egy-két párnát, talán babatakarót.

Napkalapos Zsuzsi patchwork párna

Napkalapos Zsuzsi patchwork párna

2011. május 17., kedd

Haladok...

Ha lassan is, de tényleg haladok az ágytakarónkkal. Elkészült a keret is hozzá. Most ilyen:

Patchwork ágytakaró, szélforgó blokk

És egy sarok közelebbről:
Patchwork ágytakaró, szélforgó blokk
Megvettem a hátlaphoz való anyagot és a közbélést is, mostmár csak egy nagy hely hiányzik, ahol kiteríthetem egyben az egészet, no meg egy szabad szombat, amikor nem csak fél órát szánhatnék a varrásra :)

2011. május 15., vasárnap

Ünnepnap - Ferdepánt, ahogy Abile készíti

Napos ünnepnap - Vendég a patchwork blogbanAz eredeti tervekhez képest kicsit később, de megérkezett első vendégem bejegyzése. Így viszont nem kell két hetet várni a következő Ünnepnapra, jövő vasárnap már érkezik is. :)


Gyertek, s most tanuljunk együtt Abiletől! Blogján sok-sok szépséget találhattok még, nézzetek be hozzá gyakran. Érdemes.





Ferdepánt, ahogy Abile készíti

Az első, legfontosabb dolog, hogy kiszámoljuk hány cm ferdepántra lesz szükségünk a munkánkhoz.

Ehhez egy képlet nyújt nekünk segítséget. Vegyünk egy példát. Ha van egy 240 x 250 cm-es ágytakarónk, akkor egy kis kerekítéssel (és mindig felfelé kerekítünk, hogy inkább hosszabb legyen a kész ferdepántunk, mint rövidebb) a kerülete 1000 cm. Elhatározzuk, hogy a ferdepántunk szélessége 4,5 cm lesz.

Így számoljuk ki a szükséges anyagmennyiséget:

1000 cm x 4,5 cm = 4500 cm2

A 4500-ből kell most gyököt vonnunk, aminek az eredménye 67,08 vagyis egy 67 x 67 cm-es négyzetet szabunk a ferdepántnak szánt anyagunkból. Bevallom én itt is inkább felfelé szoktam kerekíteni és 70 x 70 cm-esre szabom a biztonság kedvéért.

Tehát a kiszabott négyzetünket sarkosan félbehajtjuk.


Ezután elkezdjük a háromszögünket félbehajtogatni úgy, hogy a csúcsa mindig felül maradjon.

 
Ezt mindaddig ismételjük, amíg annyi rétegünk nem lesz egymáson, amit még biztonsággal el tudunk vágni az ollóval a rétegek szétcsúszása nélkül.

Most a háromszög csúcsából húzunk egy merőlegest  az anyagunk alsó széle felé.


És ettől a vonaltól elkezdjük kimérni a ferdepántunk szélességét, jelen esetben 4,5 cm-eket jobbra és balra is.


Ezután a jelöléseink vonalán feldaraboljuk az anyagot.

 

Kibontogatjuk a "réteskéket".

 
Majd elkezdjük őket egymáshoz varrni. A legegyszerűbb, ha egy hosszú, egy rövid csíkot varrunk felváltva úgy, hogy egymásra merőlegesen, egy varrásszélességnyit elcsúsztatva fogjuk össze az anyagdarabokat.



Mivel nem is vágtam el a csíkok közt a cérnát, csak varrtam és varrtam, így nézett ki a végére:

Ferdepánt varrása
 
Ezután csak szépen kivasaljuk és már használhatjuk is a ferdepántunkat.

2011. május 12., csütörtök

Párna esküvőre

Szeretünk személyesebb ajándékot vinni, amikor esküvőre hívnak minket. Mivel a szíves blokkot nemrég tanultam, így elhatároztam, hogy Ritáék esküvőjére varrok belőle egyet. A kis négyzetek nem pont úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, de végülis ez az egyik, amit nagyon szeretek a patchworkben: bármikor mondhatod, hogy direkt ilyen :)

Megkérdeztem tőlük, hogy mik lesznek az uralkodó színek közös otthonukban, így ez a párna kicsit natúrabb lett, mint a korábbi. Ahogy készült, közben jött az ötlet, hogy ráhímezzem a nevüket. Remélem nekik is tetszik :)

Szív blokkos patchwork párna esküvőre

Szív blokkos patchwork párna esküvőre

Szív blokkos patchwork párna esküvőre

2011. május 9., hétfő

Újabb tulipáncsokor

Múlt kedden eldugult a lefolyónk. Sanyi eljött, hogy segítsen a kitakarításában, s jött vele kislánya, Merci is. Míg a fiúk dolgoztak, Merci meglátta a tulipános alapanyagokat az asztalon... hát nekiláttunk... :) Megmutattam neki a gépi öltést kézzel, s olyan jó volt látni, ahogy örül neki, hogy ő is össze tudja varrni a tulipánt. Gyorsan megvarrtam a levelet is hozzá, s mire a fiúk végeztek, mi is készen lettünk. Még a húsvétra kapott radírkákat is nálunk felejtette, annyira örült a tulipánnak.

Azóta varrogattam még én is, s a héten elkészültem a másik anyáknapi csokorral is, ezzel nem kellett annyira sietni, mert csak ezen a héten találkozunk a másik ünnepelttel.

Textil tulipán

Ja, és a lefolyónk is megjavult :) Tudtátok, hogy érdemes időnként hirtelen egy nagy fazék forró vizet önteni a lefolyókba? Kitisztítja, oldja a sok szappanos, mosószeres lerakódást.

Ünnepnap

Az első ünnepnap kicsit mégis többet várat magára sajnos. Első vendégemnek hirtelen családi esemény szólt közbe, így most nem tudtam vendégül látni. De ami késik, nem múlik... :)

2011. május 6., péntek

Vattakorong tartó

Amikor a sok-sok csíkos készült, a bordóból elég nagy darab megmaradt. Mivel ez egy alapszín nálunk, rögtön azon kezdtem gondolkodni, mi hasznosat készíthetnék belőle. És meglett a helye. Tavaly a kalocsai Kékmadár Fesztiválon láttam Szöszmötölőnél vattakorong tartót. Hasonló a papírzsebkendő-tartókhoz, csak henger alakú. Hát elkészült az enyém is:

Patchwork vattakorong tartó

Patchwork vattakorong tartó

Patchwork vattakorong tartó

Ez lett a májusi "apró fecnik" projektem.

2011. május 4., szerda

Ünnepnap - vendég a blogon

Szeretem az ünnepnapokat. Olyankor mindig több idő van beszélgetni, jobban megismerni a családtagjainkat, barátainkat.

Így már előre örülök annak, hogy ünnepi vendégeket hívhatok blogomba is! Minden páros hét vasárnapján egy vendég-bejegyzés érkezik majd. Olyan varrós bloggereket keresek fel, akiknek én is szeretem olvasni a blogjaikat, akiknek nagyon tetszenek az alkotásaik. Ők mutatnak meg majd egy-egy munkájukat, vagy megosztanak egy-egy tippet, hasznos ötletet a varrással kapcsolatban.

Aki hozzánk ellátogat, ez a kis táblácska fogadja:

Isten hozott!

Így ezzel a képpel várom ide a blogomra is vendégeimet, hogy "Ünnepnapokat" hozzanak napos blogomba. Az első négy vendégem már elfogadta a meghívót, egyikük most vasárnap érkezik is. Egyelőre titok, hogy ki is lesz az, gyertek, és tanuljunk Tőle együtt!

2011. május 2., hétfő

Varrógéptáska az IKEA-ból

Régóta kerestem már olyan táskát, ami alkalmas lenne a varrógép ide-oda hurcolására. Amit kifejezetten varrógéptáskának árultak, nekem nem igazán tetszett, túl vékonynak éreztem, és ráadásul nem is lehet vállra tenni, csak egy rövidke füle van. Így aztán nyitott szemmel jártam mindenfelé, hátha egyszer meglátom az igazit. És egyszer csak szembejött. IKEA hidegen tartós táska formájában. Az élelmiszer-sarkukban lehet kapni, árulnak hozzá jégakkut is, és a táska mindössze 800,-Ft körüli áron van.

IKEA, varrógéptáska


Hazaérve azonnal kipróbáltuk, pont belefér a varrógépem. Szuper, nem vékony, óvja a varrógépet az esetleges kisebb ütődésektől, ideálisan hosszú a füle. Egyetlen hátránya, hogy a fül nem párnázott, de ezt megoldottam. A korábbi csíkos projektből maradt ki egy kis darab, abból varrtam rá tépőzárazható párnácskát, így cipelni is könnyebb.

IKEA, varrógéptáska

Belül zsebek vannak, amik kiválóak cérnáknak, ollónak, egyéb apróságoknak. Mindent összevetve: teljesen ideális megoldás a varrógép szállítására.