2011. április 30., szombat

Anyáknapi tulipánok

Szeretek a Boróka Otthonboltba benézni. Romantikus hangulat, csipke, textil, vas kiegészítők, kerámiák, mindenféle tárolók, dobozkák, angyalkák... Szóval jó oda menni akár csak nézelődni, inspirálódni is. Ott láttam meg először ezeket a tulipánokat. Elhatároztam, hogy megpróbálom elkészíteni őket. Nagy segítség volt ebben a Varróház oldalán talált részletes leírás. Ez alapján varrtam meg az anyáknapi ajándékot:

tulipán textilből

tulipán textilből

2011. április 28., csütörtök

Keresztszemes házi áldás foltvarróknak 2.

Elkészült! :)

keresztszemes házi áldás foltvarróknak, patchwork

Szigaminál megnézhetitek ez eredeti mintát, ő tervezte. Én egy kicsit alakítottam rajta, próbáltam különböző blokkokat tenni az aljára, és kevesebb színt használtam. Már csak a keretezés lesz hátra. Nagyon várom, hogy kitehessük otthon. Még keresem a helyét...

2011. április 25., hétfő

Keresztszemes házi áldás foltvarróknak

Régóta szerettem volna Házi Áldást varrni magunknak. Sokat nézegettem, keresgettem, de valahogy egyik sem volt olyan, amit jó szívvel kitettem volna az otthonunkban. Aztán egyszer csak rátaláltam egy keresztszemes mintára Szigaminál, ami ráadásul foltvarrós blokkokat mintáz az alján... naná, hogy egyből megszerettem. A színeken kicsit változtatok, hozzánk a bordós összhatás jobban illik. Most itt tartok:

Házi áldás, keresztszemes

2011. április 21., csütörtök

Egy éve már...

Ma van egy éve, hogy Mama meghalt. Azóta is sokszor eszembe jutnak a tőle tanult, vele átélt dolgok. Varrni, hímezni, horgolni is sokat tanított. Életem első patchwork hátizsákját az ő lábbal-hajtós Singer varrógépén varrtam farmermaradékokból. Emlékszem, nem szerette, ha vastag anyagot varrtam vele. Mama nagyon sokat kötött, horgolt is, minden unokájának készített zoknit, kesztyűt... mikor mire volt szükség.

Lehoczky Józsefné Walter Sarolta

Nemcsak a varrásban, kézimunkában volt példa előttem, hanem hitében is. Tudott bizakodó lenni a legnehezebb körülmények között is. Gondolatait sokszor versbe öntötte és naplót is írt. Most elkezdtem begépelni őket, hogy majd a családban mindenkinek megmaradhasson emlékül. Miközben olvasom a verseket, nagyon sokszor megfordul a fejemben, hogy úgy megkérdezném tőle, mire gondolt, mit élt át akkor... Olyan jó, van egy verse, amiben rólam is ír. Nem név szerint, de lányunokát említ, s rajtam kívül csak fiúk vannak, szóval nem lehetett más. :)


Ez a kép akkortájt készülhetett rólunk, amikor a verset írta.

Jön az ősz!

Nyár közepén óvodába menve,
Kislány unokámat kézfogva vezetve
Lábunk elé repült egy sárga falevél,
Melyet leszakított a viharos szél.

Nézd nagymama, jön az ősz!
Így szól nekem a kicsi szösz,
Óvónéni mondta, ha lehull a levél,
Jön az ősz... - és beszél-beszél.

Beszél az első sárguló levél,
Figyelmeztet a hűvös nyári szél,
Jön, küldi jelét egy sárguló levél,
Hogy meleg nyár után jön az ősz – tél.

Ha most napsugaras, szép az életem,
Van figyelmeztető hulló levelem.
Nem marad mindig szép zöld mező,
A baj, betegség jelzi, hogy jő és jő.

Vedd észre te is az első levelet,
Figyelmeztetően jön teneked.
Készüljünk fel, nehogy dideregve
Gondoljunk majd az üres évekre.

Legyenek ágaink gyümölcsökkel rakva,
Hogy az ősz áldását bebizonyíthassa.

1985. július


Anyu írt egy kis összefoglalót Mama életéről, itt elolvashatjátok.

És végül egy gyönyörű zeneszám, amit egy évvel ezelőtt az öcsém küldött, amikor megtudtuk, hogy Mama hazament Istenhez. Nekem azóta mindig Mama jut eszembe róla. Hiányzik.

2011. április 19., kedd

Babatakaró Lilinek

Nem most készült, de az egyik kedvenc takaróm lett.

Patchwork babatakaró, baby blanket, applikáció

Összeválogattam hozzá kb.10 féle egymáshoz illő anyagot, s az a jó, hogy mindegyikből elég volt egy-két jó hosszú, vékony csík. Ezeket összevarrtam, majd utána négyzetekre vágtam. Készen is voltak a színes blokkok, melyek közé a sima bordó négyzetek kerültek. Ezekre applikáltam a virágokat, ugyanazokat az anyagokat használva, mint amikből a csíkos négyzetek lettek.


Nem varrtam körbe ferdepánttal, csak egymásba fordítottam a három réteget, körbevarrtam kis rést hagyva, ahol kifordíthattam, majd csak a kis rést kellett kézzel összevarrni. Ha újra kezdeném, akkor azt hiszem egy bordó vagy vajszínű ferdepánttal zárnám inkább le, szerintem emelné az összképet. Mindenesetre így is nagyon tetszett Lili anyukájának. :)

2011. április 17., vasárnap

Újabb macik

Újabb macik születtek, a korábbi mackótestvérek mintájára. Akkor a készítésük menetét is leírtam, a mostaniakat csak bemutatnám. Újabb anyagokból próbáltam ki őket. A kis kockás azóta itt csücsül a kanapénkon, az apró virágost pedig Zsuzsinak küldtem el, Ő rajzolta meg "napos" védjegyemet, logómat, ezúton is nagyon-nagyon köszönöm neki!

Tilda's bears, macik

2011. április 15., péntek

Asztalközép tavasziasan

Dorkáék ismét eljöttek pár órára. A szétvágós 9 foltos blokkot varrtuk meg együtt tavaszi anyagokból. A kiindulási négyzetek 12 cm-esek voltak, azokat varrtuk össze, majd négyfelé vágtuk, elforgattuk és újra összevarrtuk. Ezzel a technikával készült annak idején Petra babatakarója is. Most kis asztalközepet készítettünk belőle. Az enyém ilyen lett, ezt is ajándéknak szánom:

patchwork asztalközép tavaszi minta, cut 9 patch, 9 foltos

patchwork asztalközép tavaszi minta, cut 9 patch, 9 foltos

patchwork asztalközép tavaszi minta, cut 9 patch, 9 foltos

2011. április 14., csütörtök

Ajándékot kaptam Kalextől

Kalex játékot hirdetett három nyereménnyel. Nekem legjobban a kulcstartó tetszett a nyeremények közül, és pont azt kaptam :)
Köszönöm! (A képet az Ő blogjáról hoztam.)


Nézzetek be Kalexhez, nagyon szép munkái vannak! Találtok nála pl. tavaszi sapka szabásmintát, ruhacsipesztartót, s ami nekem legjobban tetszik: kockásfülű nyúl szabásmintát, tutorialt is!

2011. április 12., kedd

Tojásfestés lila-hagymával

Nem minden évben szoktam tojást festeni, de amikor igen, akkor szeretem ezt a technikát alkalmazni. Lila-hagyma héját teszem a vízbe, amiben a tojásokat megfőzöm. Érdemes hagyni, hogy a vízben hűljenek ki a tojások, így szebb színük lesz. Legutóbb egy bevásárlóközpontban vettem pár hagymát, és mellétettem még jó sok lehullott levelet, ami nekik úgyis csak szemét, de súlya alig van. Jó szolgálatot tettek.

Tojásfestés lilahagyma

Anyutól és Mamától tanultam még gyerekkoromban, hogy hogyan lehet harisnyával ráfogatni egy-egy szép levelet, virágot a tojásra, s akkor a mintája megmarad a tojás héján. Régen még szalonna börkével is átfényesítették a kész tojásokat, hogy szépen csillogjanak. Érdemes kipróbálni. :)

2011. április 8., péntek

Sok-sok csíkos

Két hónapja kezdtem a kékekkel. Annyira megtetszett, hogy a sárga, a drapp és a bordó maradék anyagoknak is nekiálltam. Korábban a párna varrásnál megjött a kedvem a hímzéshez is, így az összevarrások előtt még nekiláttam hímezgetni is őket. Egy-két színből kicsit több is maradt, így pár mobiltok is készült. Két készlet már biztos, hogy szülinapi ajándék lesz most hétvégén, a többi sorsát még nem tudom, de bízom benne, hogy meglesz a helyük.
Patchwork szettek, ökoszatyor, neszeszer, papírzsepitartó, mobiltartó

Egy szett a kékekből:
Patchwork szettek, ökoszatyor, neszeszer, papírzsepitartó, mobiltartó kékben
A sárgák:
Patchwork szettek, ökoszatyor, neszeszer, papírzsepitartó, mobiltartó, sárga
A drappok:
Patchwork szettek, ökoszatyor, neszeszer, papírzsepitartó, mobiltartó, drapp
És végül a bordók, a kedvenceim (ebből még maradt egy akkora darab, hogy tudok varrni belőle vattakorong tartót is, illeni fog a fürdőszobánkba, ha kész lesz, megmutatom) :
Patchwork szettek, ökoszatyor, neszeszer, papírzsepitartó, mobiltartó, bordó
Az öko-szatyrok pedig így mutatnak kinyitva (az előlapot úgy varrtam fel, hogy a felső végén nyitva hagytam, így zsebként is működik):


Áprilisban ezekkel a munkáimmal nevezek be Gina játékára. Nagyon jó, hogy meghirdette ezt a játékot, sok-sok ötlet gyűlik össze, hogy mire is használhatók még a maradék anyagdarabkák. A januári, februári és márciusi munkák már felkerültek a blogjára, érdemes végigböngészni őket!

2011. április 6., szerda

Csíkosak maradékokból

Gina aprófecnis játéka nyomán én is rávettem magam, hogy szétválogassam a kis maradékokat. Lett egy zacskó kékekből, sárgákból, drappokból és bordókból.



Először csak a kékeket varrtam össze. Kivágtam egy nagyobb flízt, hozzá a hátlapot, majd a kék csíkokat egyesével rögzítettem a hátlapra, így rögtön szendvicselve, és steppelve is volt az alapanyag.





Rajzoltam magamnak sablont neszeszerhez, összehajthatós öko-szatyor zsebhez és papírzsebkendőtartóhoz. Rárajzoltam, kivágtam, ferdepántot varrtam a színére. A hátoldalon kézzel varrtam, így nem látszik a varrás, szerintem szebb így, habár sokkal több munka van vele, lehet, hogy meg kéne tanulnom géppel is. Egyelőre tartok tőle, hogy nem lenne szép.
Itt már majdnem elkészültek a kék színű szettek. A neszeszerekbe még cipzárt varrtam, szintén kézzel, és a csücsköket levarrtam, hogy legyen kis talpa, tartása.


A többi színnél variáltam még kicsit, virágokat, indákat hímeztem rájuk, így még jobban összeilleszkedik egy-egy készlet.

Igyekszem még a héten megmutatni a sárga, a drapp és a bordó készletet is.

2011. április 3., vasárnap

A kékvirágos

Ebédre voltunk hivatalosak egy kedves családhoz. Valami egyedit szerettünk volna vinni nekik, aminek talán hasznát is veszik, s nem utolsó sorban kicsit tavaszias. A kék virágos anyagot már régóta őrizgettem. Izgalmas, amikor egy-egy anyag hónapokat, akár éveket áll nálam, mire jön hozzá az ihlet, vagy megtalálom a helyét, és akkor pont beleilleszkedik, mintha csak erre várt volna. Ezzel is így volt. Persze valamennyi maradt még belőle, úgyhogy valószínűleg készülni fognak még hasonlók.



A szívecskék szabásmintája Tilda könyvből való, a kis textil tartót még tavaly tanultuk Györgyitől, a terítő meg igazából csak abból indult, hogy gyakorolni akartam  whirlygig blokkot, miután babatakarót varrtunk ilyen technikával. A blokk gyors-technikával készül, első lépésként csak két hosszú csíkot kell összevarrni.
Videobemutató a továbbiakról: